Cyfrowy termometr do mięs.
Termometr Dexam pozwoli sprawdzić temperaturę smażonego lub pieczonego mięsa. Wskazuje temperaturę w czasie nie dłuższym niż 8 sekund, w skali Celsjusza (0-100°C) lub Fahrenheita. Przyciski zmiany skali oraz resetowania znajdują się z tyłu urządzenia. Składany szpikulec ułatwia przechowywanie produktu, zaś umieszczona na nim naklejka podpowiada, jaka temperatura jest odpowiednia dla danego rodzaju mięsa.
Sposób użycia:
- za pomocą przycisku MEAT można wybrać rodzaj przygotowywanego mięsa: BEEF (wołowina), VEAL (cielęcina), POULTRY (drób), LAMB (jagnięcina), PORK (wieprzowina) oraz FISH (ryby) – termometr automatycznie ustawi odpowiednią temperaturę dla danego rodzaju mięsa
- w przypadku wyboru wołowiny, cielęciny lub jagnięciny należy następnie wcisnąć TASTE i wybrać jeden z czterech stopni wypieczenia: od najsłabszego (RARE) po dobrze wypieczony (W.DONE).
- szpikulec przykładamy do przygotowywanej potrawy – wyświetlacz wskaże jej aktualną temperaturę
- kiedy zaprogramowana temperatura zostanie osiągnięta, włączy się sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pokaże się ALERT – mięso jest już gotowe
- aby wyciszyć alarm, należy nacisnąć MEAT (alarm nie wyłącza się automatycznie po odsunięciu szpikulca od mięsa)
- aby wyłączyć termometr należy przytrzymać przycisk ON/OFF przez 3 sekundy
Termometr działa na baterię LR44 – jest ona dołączona do produktu.
Produkt nie jest przystosowany do używania wewnątrz piekarnika.
W celu wyczyszczenia należy przetrzeć wilgotną ściereczką.