menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice
Chroma - Haiku - nóż do pieczywa - długość ostrza: 25 cmChroma - Haiku - nóż do pieczywa
Chroma - Haiku - nóż do pieczywa - długość ostrza: 25 cm
1 ocena

Noże z kolekcji Haiku powstają w oparciu o długą japońską tradycję wyrobu mieczy. Choć ich klingi wykonane są z nowoczesnej stali molibdenowo-wanadowej, to techniki ostrzenia oraz łączenia z rękojeścią zapożyczone są od dawnych kowali. Do produkcji rączek używane jest drewno honoki, czyli cyprysika japońskiego, a dla stabilnego połączenia w rączki wbijany jest także bambusowy kołek zwany „mekugi”.

czytaj dalej

347,00 zł
produkt jest już niedostępny

Nóż do pieczywa o tradycyjnym japońskim wyglądzie i europejskim ząbkowanym ostrzu.

Noże z kolekcji Haiku powstają w oparciu o długą japońską tradycję wyrobu mieczy. Choć ich klingi wykonane są z nowoczesnej stali molibdenowo-wanadowej, to techniki ostrzenia oraz łączenia z rękojeścią zapożyczone są od dawnych kowali. Do produkcji rączek używane jest drewno honoki, czyli cyprysika japońskiego, a dla stabilnego połączenia w rączki wbijany jest także bambusowy kołek zwany „mekugi”.

Nazwa kolekcji Haiku oznacza japońską formę poetycką, której komponowanie dołączyło w okresie Edo do rozrywek osób wykształconych. Haiku używane są zazwyczaj do wyrażenia żartobliwej, ale trafiającej w punkt obserwacji. Krótka forma i restrykcyjna struktura kompozycji wymagają, aby treść haiku była zawsze idealnie „doszlifowana”.

Funkcje noża:

  • krojenie pieczywa – ząbkowane ostrze bez trudu przetnie grubą, chrupiącą skórkę dobrze wypieczonego chleba

Ostrze:

  • twardość: 57-58°HRC
  • błyszcząca stal molibdenowo-wanadowa
  • ząbkowane

Rękojeść:

  • drewno honoki
numer katalogowyChroma H08
wymiary
długość ostrza25 cm
kraj produkcjiJaponia

inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc