Zestaw do zapiekania camemberta i innych serów.
Zestaw umożliwi przygotowanie pysznej przekąski w postaci pieczonego camemberta, który następnie pozostanie gorący dzięki żeliwnemu podgrzewaczowi, aby możliwe było maczanie w nim pieczywa i innych smakołyków. Mały garnek z pokrywką może posłużyć nie tylko do pieczenia serów i innych przekąsek, ale także do ich przechowywania – pokrywka pomoże utrzymać świeżość i zapobiegnie rozprzestrzenianiu się zapachu sera w lodówce.
Proponowany sposób na przygotowanie pieczonego camemberta:
- Wyciągnij ser z lodówki wcześniej, aby przed wstawieniem do piekarnika miał temperaturę pokojową.
- Po umieszczeniu sera w garnku natnij jego górną powłokę – dzięki temu gorące powietrze będzie miało którędy uciekać i ser nie stwardnieje.
- Piecz bez przykrycia przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.
- Zapal tealight w podgrzewaczu i umieść na nim garnek – specjalne wcięcia pomogą ustawić go w odpowiedniej pozycji.
- Ciesz się pieczonym camembertem maczając w nim pieczywo, wędliny i pikle.
Ceramiczne naczynie jest przystosowane do mycia w zmywarce.