Aluminiowe kafeterie do przygotowania świeżego, domowego espresso.
Kafeterie Moka Express to ikona włoskiego zamiłowania do kawy. Produkowane od 1933 roku we Włoszech cieszą mieszkańców całego świata wysoką jakością i świeżym espresso, dla wielu z nich będąc nieodłączną częścią codziennego porannego rytuału.
Aby przygotować świeże espresso za pomocą kafeterii wystarczy wykonać kilka prostych kroków:
- Odkręć górną część i wyjmij filtr.
- Napełnij dolną część zimną wodą do poziomu zaworu bezpieczeństwa.
- Wsyp do filtra drobno zmieloną kawę i wygładź – nie ubijaj. Aby zapewnić espresso pełnię aromatu najlepiej mielić kawę tuż przed parzeniem.
- Nakręć górną część i ustaw kafeterię na źródle ciepła.
- Gdy woda będzie się gotować, kafeteria zacznie wydawać charakterystyczny odgłos bulgotania. Gdy dźwięk ten ucichnie, kawa jest gotowa – należy wtedy zdjąć kafeterię z ognia.
- Możesz wykorzystać gotowe espresso do stworzenia dalszych specjałów kawowych lub pić bez dodatków. W takim wypadku najlepiej używać filiżanek, które zostały wcześniej rozgrzane za pomocą gorącej wody.
Kafeterie nie są przystosowane do używania na kuchenkach indukcyjnych.
Kafeterie należy myć ręcznie.