Kafeteria La Conica była pierwszym projektem Aldo Rossiego włączonym do masowej produkcji. Status bestsellera i ikony designu lat ’80 sprawił, że firma Alessi wydała jej limitowaną edycję z okazji swoich setnych urodzin. Forma z podłużnym, błękitnym uchwytem bazowana jest na pierwszym szkicu designera. Nowocześnie minimalistyczna, ale niezwykle wyrazista kafeteria prezentuje się efektownie i elegancko.
Aby przygotować espresso, wystarczy kilka kroków:
Kawa będzie gotowa, gdy kafeteria skończy wydawać charakterystyczny odgłos bulgotania. Wówczas należy zdjąć całą kafeterię ze źródła ciepła, dla bezpieczeństwa nieco ochłodzić zaparzacz i już – można serwować świeżo zaparzone espresso. Najlepiej nalewać je po trochu do kilku filiżanek – espresso z różnych wysokości dzbanka może mieć różną intensywność.
Przed pierwszym użyciem zaleca się „próbne” zaparzenie kawy, którą należy potem wylać – zaparzacz powinien przyjąć aromat kawy.
numer katalogowy | Alessi 90002 100 |
---|
wymiary | |
---|---|
pojemność | 0,15 l (3 filiżanki) |
średnica | 9 cm |
wysokość | 23,5 cm |
materiał | stal nierdzewna 18/10 miedź żywica termoplastyczna |