Ikoniczna kafetierka 9090 zaprojektowana została przez niemieckiego designera Richarda Sappera. Jej wyraziste, geometryczne kształty sprawiły, że stała się ona jednym z najpopularniejszych zaparzaczy w ofercie Alessi. Dlatego z okazji stulecia firmy kafeteria prezentowana jest w limitowanej odsłonie Manico Forato – „perforowany uchwyt”. W tej wersji rączka wyposażona jest w rząd otworów, które rozpraszają ciepło i zapewniają wygodne użytkowanie.
Do przygotowania espresso w kafeterii wystarczy kilka kroków:
Kawa będzie gotowa, gdy kafeteria skończy wydawać charakterystyczny odgłos bulgotania. Wówczas należy zdjąć całą kafeterię ze źródła ciepła, dla bezpieczeństwa nieco ochłodzić zaparzacz i już – można serwować świeżo zaparzone espresso. Najlepiej nalewać je po trochu do kilku filiżanek – espresso z różnych wysokości dzbanka może mieć różną intensywność.
Przed pierwszym użyciem zaleca się „próbne” zaparzenie kawy, którą należy potem wylać – zaparzacz powinien przyjąć aromat kawy.
Kafeteria przystosowana jest do używania na kuchenkach indukcyjnych.
numer katalogowy | Alessi 9090-6 100 |
---|
wymiary | |
---|---|
pojemność | 0,3 l (6 filiżanek) |
średnica | 12,5 cm |
wysokość | 20,5 cm |
materiał | stal nierdzewna 18/10 tworzywo sztuczne |