Kolekcja Yari od WMF to noże zaprojektowane z myślą o miłośnikach kuchni azjatyckiej. Niezwykle ostre ostrza wykuto z japońskiej 67-warstwowej stali nierdzewnej, która wyglądem przypomina stal damasceńską. Ostrza o twardości 60-62 HRC zostały oszlifowane pod kątem 30°. Rękojeści zostały wykonane z czarnego drewna Pakka, wysokogatunkowej sklejki (z różnych gatunków drewna egzotycznego) prasowanej pod dużym ciśnieniem, dzięki czemu nie absorbują wody, nie wypaczają się i są niezwykle twarde. Rękojeści wzmocniono polerowaną stalą nierdzewną na końcach. Noże Yari są ekstremalnie ostre i dobrze wyważone – zadowolą najbardziej wybrednego szefa kuchni.
Nóż Santoku to japoński odpowiednik noża szefa kuchni, służący do plastrowania, krojenia w kostkę i siekania. Santoku to jeden z najwygodniejszych noży kuchennych, którym można kroić i szatkować długo, bez zmęczenia dłoni – jednak posługiwanie się nim wymaga wprawy i trzeba się do niego przyzwyczaić.
Nóż należy myć wyłącznie ręcznie.
numer katalogowy | WMF 18.8451.6030 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 16,5 cm |
długość całkowita | 31 cm |
twardość ostrza | 60-62 HRC |
materiał | stal damasceńska stal nierdzewna 18/10 drewno pakka |