Noże z serii Grand Gourmet Damasteel to efekt pracy designera Hasuike Makio, który połączył klasyczny sposób wykuwania noży, estetykę słynnej stali damasceńskiej i nowoczesną technikę Performance Cut. Charakterystyczny wzór na klindze został wykonany dzięki połączeniu 120 warstw szwedzkiej stali nierdzewnej, jednej z najlepszych na świecie stali nożowych. Klingi są następnie kontrolowane laserowo. W efekcie powstają niewiarygodnie ostre noże, których żywotność dwukrotnie przekracza normę. Posiadają twardość 60 HRC w skali Rockwella.
Ergonomiczna rękojeść została wykonana z opatentowanego przez markę WMF stopu stali nierdzewnej Cromargan, odznaczającego się wysoką odpornością na uszkodzenia, rdzę i matowienie.
Seria noży Grand Gourmet Damasteel to połączenie oryginalnego designu, solidności wykonania i funkcjonalności użytkowania. Kolekcja została doceniona zdobywając szereg prestiżowych nagród na całym świecie.
Noże tej klasy należy myć wyłącznie ręcznie, najlepiej bez detergentów. Do ostrzenia polecamy ostrzałki diamentowe lub ceramiczne.
Słowo „Santoku„ („trzy funkcje”) odnosi się do trzech głównych zadań tego noża: plastrowania, krojenia w kostkę i siekania. Santoku to jeden z najwygodniejszych noży kuchennych, którym można kroić i szatkować długo, bez zmęczenia dłoni.
Produkt został zapakowany w czarne drewniane pudełko.
numer katalogowy | WMF 18.9194.9998 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 18 cm |
długość całkowita | 32 cm |
twardość | 60 HRC |
materiał | stal damasceńska stal nierdzewna 18/10 Cromargan |