Origami, czyli pochodząca z Japonii sztuka składania papieru, stała się inspiracją dla marki Tojiro do stworzenia serii „geometrycznych” noży. Każdy nóż Origami powstaje w całości z jednego arkusza wysokowęglowej stali nierdzewnej dzięki innowacyjnej metodzie gięcia stali. Ta technika pozwala wyeliminować problemy, jakie mogą pojawić się w przypadku łączenia ze sobą różnych elementów (np. rdzewienie w miejscach spawania). Trójkątna rękojeść jest bardzo wygodna w użytkowaniu. Wewnątrz jest pusta, co zmniejsza wagę noża. Nowatorski projekt marki Tojiro podkreśla piękno stalowych noży i czyni je praktycznie niezniszczalnymi.
Każdy z noży (oprócz noża szefa kuchni) dostępny jest w wersji matowej i polerowanej.
Kolekcja otrzymała prestiżową nagrodę iF Design Award 2012 (Niemcy).
Do każdego noża dołączono specjalną szczoteczkę do czyszczenia rękojeści od środka. Noże należy myć wyłącznie ręcznie. Ostrzyć na ostrzałce kamiennej.
materiał | stal nierdzewna |
---|---|
kraj produkcji | Japonia |