menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice
Takeshi Saji - RW - noże kuchenne - stal R-2 + palisanderTakeshi Saji - RW - noże kuchenneTakeshi Saji - RW - noże kuchenne
Takeshi Saji - RW - noże kuchenne - stal R-2 + palisander

Noże przystosowane są do wielu zadań kuchennych – plastrowania mięsa, szatkowania warzyw i owoców czy siekania ziół. Ostre końcówki pomogą także przy bardziej precyzyjnych zadaniach, takich jak oddzielanie mięsa od kości czy filetowanie ryb.

czytaj dalej

Takeshi Saji - RW - nóż szefa kuchni - długość ostrza: 21 cm; stal R-2

RW - nóż szefa kuchni

długość ostrza: 21 cm; stal R-2

nr katalogowy
Takeshi Saji H-R2D-CH-210RW
2199,00 zł
produkt jest czasowo niedostępny
Takeshi Saji - RW - nóż uniwersalny - długość ostrza: 15 cm; stal R-2

RW - nóż uniwersalny

długość ostrza: 15 cm; stal R-2

nr katalogowy
Takeshi Saji H-R2D-PE-150RW
1529,00 zł
produkt jest czasowo niedostępny
Takeshi Saji - RW - nóż Santoku - długość ostrza: 18 cm; stal R-2

RW - nóż Santoku

długość ostrza: 18 cm; stal R-2

nr katalogowy
Takeshi Saji H-R2D-SA-180RW
1779,00 zł
produkt jest czasowo niedostępny

Ręcznie kute noże ze stali R-2.

Noże przystosowane są do wielu zadań kuchennych – plastrowania mięsa, szatkowania warzyw i owoców czy siekania ziół. Ostre końcówki pomogą także przy bardziej precyzyjnych zadaniach, takich jak oddzielanie mięsa od kości czy filetowanie ryb.

Ostrza noży wykonane są ze stali R-2, czyli stali proszkowej o twardości około 62-63 HRC w skali Rockwella. Stal proszkowa powstaje poprzez poddanie metalowego pyłu wysokiemu ciśnieniu bez potrzeby przetapiania, dzięki czemu do składu stali nie dostają się żadne niepożądane elementy z zewnątrz. Wytworzenie noży z drobnego proszku sprawia także, że bardzo dobrze poddają się one ostrzeniu.

Oprócz funkcjonalności noże cechuje także unikalny, przyciągający wzrok wygląd. Klingi wykuwane z 61 warstw stali pokryte są gęstym, głębokim wzorem charakterystycznym dla metali dziwerowanych, a dzieła dopełniają zdobiące je rękojeści wykonane z palisandru, zwanego też drewnem różanym.

Te dzieła sztuki użytkowej wykonane zostały przez Mistrza Takeshi Saji, jednego z najsłynniejszych reprezentantów Takefu – japońskiego miasta kowali. Po dekadach wyrobu ostrzy Mistrz Saji opracował własne, unikalne techniki kowalskie, które wykorzystał do stworzenia tych noży o najwyższej jakości – docenią je zarówno profesjonaliści jak i domowi pasjonaci gotowania.

materiałstal R-2
palisander

zobacz również


inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc