W ferworze gotowania często jesteśmy narażeni na pobrudzenie. Pryskający tłuszcz, chlapiący sos, rozlewająca się woda – przed wszystkim ochronimy swoje ubranie zakładając najpierw fartuch pokryty warstwą teflonu. Natomiast piekarnik czy kuchenkę mikrofalową uchronimy przed rozlewającym się sosem dzięki precyzyjnej pipecie oraz silikonowej formie z usztywnionymi uchwytami, którą zabezpieczymy pokrywką. Jeśli do obiadu chcemy podać także ziemniaki w mundurkach, wyczyścimy je specjalną szczoteczką.
Gdy już przygotujemy danie główne możemy przystąpić do deseru. Zapraszamy do samodzielnego upieczenia zyskujących coraz wiekszą popularność lekkich, francuskich ciasteczek – rozpływająych się w ustach makaroników. Maty o dwóch rozmiarach zagłębień posłużą nam do upieczenia idealnie okrągłych ciastek, a ze specjalnym zestawem będziemy mogli starannie je przygotować i ozdobić. Fani bardziej tradycyjnych słodkości mogą zaopatrzyć się w zestaw do naleśników, aby szybko i wygodnie je usmażyć i przyrządzić ze śmietaną i owocami.
Na koniec możemy pozmywać z użyciem szczotki, z której długą rączką wyczyścimy także trudno dostępne miejsca i uchronimy dłonie przed kontaktem z detergentem. Główka szczoteczki jest wymienna, więc możemy przeznaczyć oddzielne głownie do dokładnego czyszczenia różnych powierzchni – na przykład zlewu i blatów.