Trójkątne dno kubków to ciekawe rozwiązanie pozwalające na postawienie ich w dwóch pozycjach – do parzenia herbaty oraz do jej picia. Po ustawieniu kubka w pozycji do zaparzania należy umieścić liście herbaty w sitku, zalać je gorącą wodą i zaczekać.
Gdy herbata będzie tak mocna, jak lubimy, możemy przestawić kubek w tryb picia. Jest to łatwy sposób na szybkie zakończenie parzenia w dowolnym momencie, aby dopasować poziom zaparzenia do swoich preferencji.
Liście pozostają w sitku, więc nie trzeba ich wyjmować ani nigdzie odkładać – schludnie zaparzymy herbatę, nawet kilka razy z tych samych liści. Pozostawienie fusów w koszyczku podczas picia pozwoli nam także delektować się ich aromatem, aby spotęgować doświadczenie.
Sposób na idealny kubek herbaty opracowali fińscy projektanci Laura Bougdanos oraz Vesa Jääskö, którzy za swój projekt otrzymali w 2011 roku nagrodę Good Design Award przyznawaną przez muzeum architektury i designu w Chicago. Bougdanos i Jääskö współpracują ze zlokalizowaną w Helsinkach firmą Magisso, której dewiza brzmi „każda przeszkoda to okazja” – ich misją jest rozwiązywanie problemów codziennego życia stosując do tego atrakcyjną stylistykę.
wymiary | |
---|---|
pojemność | 0,25 l |
materiał | tworzywo sztuczne |