Japoński nóż o wielu zastosowaniach przeznaczony jest do krojenia ryb i mięs, a także warzyw, owoców i ziół. Obniżony czubek ułatwia szatkowanie, a szeroka klinga może posłużyć jako łopatka do przekładania posiekanych produktów do garnka lub miski.
Japoński producent Kyocera specjalizuje się w wykorzystywaniu materiału ceramicznego w najnowszych technologiach. Ostrze noża wykonane jest z opracowanej przez Kyocerę ceramiki piątej generacji Z212, która dzięki wykorzystaniu dwutlenku cyrkonu utrzymuje ostrość dwa razy dłużej od swojej poprzedniczki, ceramiki Z206.
Ceramiczne noże są znacznie twardsze od stalowych, dzięki czemu tępią się nawet dziesięć razy wolniej. Higieniczny materiał może być stosowany przez alergików, nie ulega rdzewieniu i jest odporny na działanie kwasów, soli i innych czynników – dzięki temu nie wpływa w żaden sposób na smak krojonych składników.
Rękojeść noża jest lekko uniesiona, co ułatwia kontrolę nad nożem i zwiększa bezpieczeństwo. W połączeniu z lekkim, ceramicznym ostrzem nóż jest bardzo wygodny w użytkowaniu.
numer katalogowy | Kyocera ZK-160BK-BK |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 16 cm |
długość całkowita | 30,5 cm |
materiał | ceramika Z212 tworzywo sztuczne |