Ceramiczny nóż Nakiri.
Orientalny nóż Nakiri o prostokątnym ostrzu służy do szatkowania warzyw i ziół. Przystosowany jest do cięcia w pozycji pionowej.
Charakterystyka:- ostrze noża zostało wykonane z wysokiej jakości ceramiki o twardości zbliżonej do diamentu, wytwarzanej na bazie węglika cyrkonu (ZrC)
- nóż jest lekki, wyjątkowo ostry i tępi się znacznie wolniej od swoich stalowych odpowiedników
- cechuje go odporność na korozję
- gładka powierzchnia klingi nie przepuszcza soli ani bakterii
- nie reaguje z sokami, nie wpływa zatem na smak krojonych produktów – obierane nożem ogórki nie nabędą goryczki, a szatkowana sałata nie ściemnieje
- szeroka klinga umożliwia łatwe przeniesienie pokrojonych produktów do miski czy garnka
- klinga poddana została testom elastyczności, by zagwarantować klientom, że nóż nie pęknie przy przypadkowym upadku
- ergonomiczna rękojeść wygodnie leży w dłoni
Noża nie należy używać do cięcia kości czy produktów zamrożonych.
Narzędzie nie jest przystosowane do mycia w zmywarce. Zaleca się ręczne mycie za pomocą delikatnych detergentów.