KuchniaJadalnia & BarSalonBiuroŁazienkaOsobisteOgródWyprzedażBoże NarodzeniePrezenty
 

patelnie żeliwne

Żeliwne patelnie cieszyły się kiedyś opinią patelni niezniszczalnych, które mogą służyć całe życie. Zwane były nawet „cygańskimi patelniami”, gdyż najlepsze z nich odlewali właśnie Romowie. Żeliwo to stop żelazowo-węglowy i to właśnie 2-procentowa zawartość węgla zwiększa jego odporność na rdzewienie.

Patelnie żeliwne bardzo dobrze przewodzą i absorbują ciepło, które jest równomiernie rozprowadzane po całej powierzchni. Tego typu patelnie świetnie sprawdzą się do powolnego duszenia warzyw czy mięsa. Są dość ciężkie, ale dzięki temu bardzo trwałe i na pewno posłużą przez wiele lat, jeśli będą odpowiednio używane i czyszczone. Należy unikać smażenia na niej kwaśnych produktów (np. pomidorów), gdyż patelnia może się odbarwić. Patelnię należy powoli rozgrzewać, gdyż jest wrażliwa na szok termiczny; nie należy myć jej w zmywarce, najlepiej czyścić tylko ciepłą wodą, a po użyciu wytrzeć do sucha. Raz na jakiś czas warto nasmarować ją olejem roślinnym. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że smażąc lub mieszając można używać stalowych łopatek.

W naszej ofercie dostępne są dwa rodzaje patelni żeliwnych: z emaliowaną powłoką lub bez. Emalia sprzyja wytwarzaniu się patyny, która wpływa na intensywny, wyjątkowy smak przyrządzanych potraw.



Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc