527,12 zł
długość ostrza: 10 cm
wyprzedaż 60,72 zł
W zależności od materiału, z którego zostały wykonane, noże mają różne właściwości. Najpopularniejsze są noże stalowe z często specjalnie opracowanych i opatentowanych stopów stali. Odporne na korozję i łatwe w ostrzeniu będą służyć przez lata. Alternatywą dla nich są noże ceramiczne – wyróżniają się wyjątkową ostrością, którą zachowują bardzo długo, nie reagują z kwasami, a co za tym idzie nie zmieniają smaku i zapachu krojonych produktów.
Noże często są pokryte powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu produkty nie przystają do ostrza podczas krojenia. Ergonomiczne rękojeści – czy to z kolorowego plastiku, czy z trwałego drewna – zapewniają komfort użytkowania, minimalizując zmęczenie podczas pracy.
W każdej kuchni powinno znaleźć się miejsce dla uniwersalnego noża kucharza, który poradzi sobie z niemal każdym kulinarnym wyzwaniem. Przyda się także niewielki nóż do obierania owoców i warzyw oraz ząbkowany nóż do pieczywa. Swoją własną kolekcję można uzupełnić o cienki nóż do plastrowania wędlin oraz o nóż do filetowania.
Pasjonatów gotowania, uwielbiających eksperymenty, z pewnością zainteresują wyspecjalizowane noże japońskie, często o szlifie jednostronnym i konkretnym przeznaczeniu. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ich temat, a także poznać ranking japońskich noży kuchennych, przeczytaj nasz artykuł.
W ofercie także akcesoria do przechowywania noży – bloki o atrakcyjnym designie pomogą nie tylko bezpiecznie przechowywać ostre narzędzia, ale będą także imponującą ozdobą kuchni; oraz różnego rodzaju ostrzałki, które pomogą przywrócić nożom odpowiednią ostrość.