Patelnia ma karbowane dno pozwalające uzyskać efekt grilla – nadmiar tłuszczu spływa ze smażonego mięsa.
Dzięki wysokiej odporności na temperaturę patelnię można stosować również do dopieczenia w piekarniku wstępnie obsmażonego mięsa.
Po obu stronach patelni znajdują się specjalne żłobienia do łatwego zlania wytopionego tłuszczu.
Patelnia wykonana jest z aluminiowego odlewu o bardzo dobrych właściwościach przewodzenia ciepła, dzięki którym dno naczynia rozgrzewa się szybko i równomiernie. Ścianki mają grubość 5 mm.
Wewnętrzną stronę naczynia pokrywa powłoka nieprzywierająca Greblon C3+ – trzywarstwowa powłoka teflonowa wzmacniana ceramiką o bardzo niskim współczynniku przyczepności, a jednocześnie wyjątkowo odporna na ścieranie. Uchwyt wykonany z tworzywa sztucznego nie nagrzewa się zbyt mocno i nie ślizga się w dłoni, co poprawia komfort użytkowania.
Produkt jest przystosowany do: