Ten bardzo ostry nóż z ceramicznym ostrzem idealnie nadaje się do krojenia i siekania warzyw oraz ziół.
Noże Santoku to niezwykłe połączenie noża kucharza, zwanego w Japonii Gyuto i małego tasaka. Można je bez trudu rozpoznać po charakterystycznym kształcie ostrza. Krawędź tnąca jest prosta a grzbiet ma kształt łuku.
Ceramiczne ostrze wykonane z tlenku cyrkonu jest bardzo twarde, antyalergiczne, łatwe do utrzymania w czystości, nie koroduje, nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością i nie zmienia jej smaku. Noże ceramiczne najlepiej ostrzyć ostrzałkami diamentowymi.
Nóż jest lekki i doskonale przylega do dłoni, dzięki antypoślizgowej oprawie. To jeden z najwygodniejszych noży kuchennych, można nim kroić długo, bez zmęczenia dłoni.
Warto sięgnąć również po inne noże firmy Kela z kolekcji Ceramics.
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 12 cm |
długość noża | 25 cm |
materiał | ceramika, tworzywo ABS |