Noże VG-10 HM rodzinnej, japońskiej firmy Kasumi to nie tylko funkcjonalność, ale także atrakcyjny wygląd. Klingi noży wykonane są z niezwykle twardej, wysokowęglowej stali VG-10 pokrytej charakterystycznym wzorem młotkowania, który nadaje im unikalnego charakteru i zapobiega przyklejaniu się składników podczas krojenia.
Kolekcja VG-10 Pro marki Kasumi to noże dla kucharzy, którzy cenią sobie długotrwałą funkcjonalność i estetyczny wygląd. Klingi wykute z wysokowęglowej stali VG-10 o twardości 61 HRC długo pozostają ostre, są także odporne na ścieranie, pękanie i inne uszkodzenia – noże sprawdzą się więc nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach kuchennych.
Noże ze stali damasceńskiej marki Kasumi cechują się wyjątkową ostrością, którą zawdzięczają ponad trzydziestu warstwom stali damasceńskiej nałożonej na rdzeń z wysokowęglowej stali VG-10. Twardość tak powstałych kling waha się na poziomie 59-61 HRC, dzięki czemu noże długo pozostają ostre i sprostają wszelkim zadaniom nawet w profesjonalnych kuchniach.
Noże Kasumi produkowane są w manufakturze Sumikama Cutlery w Seki w Japonii. Wielowiekowa tradycja, wiedza i doświadczenie w wytwarzaniu noży i mieczy łączą się tu z nowymi technologiami. Udoskonalane od ponad dwudziestu pokoleń techniki pracy ze stalą owocują nie tylko ponadprzeciętną ostrością i twardością ostrzy, ale także idealnym wyważeniem wygodnych rękojeści, dzięki czemu noże usatysfakcjonują nawet najbardziej wymagających mistrzów kuchni.