KuchniaJadalnia & BarSalonBiuroŁazienkaOsobisteOgródWyprzedażBoże NarodzeniePrezenty
 

informacje o materiale Silargan

Silargan - połącznie stali i ceramiki

Silargan to połączenie stali szlachetnej i ceramiki dające bardzo dobre efekty użytkowe i zdrowotne - łączące w jednym zalety obu

Stal szlachetna zapiekana jest z warstwą ceramiki w temperaturze 860°C, co powoduje scalenie tych materiałów, pozwalające nam na korzystanie z zalet każdego z nich - właściwości termicznych i sztywności stali oraz twardości i higieniczności ceramiki.

 

odporny na zarysowania

Wysokiej klasy ceramika, z jakiej wykonana jest wierzchnia warstwa produktów wykonanych z Silarganu, jest twardsza od stali - przez co jest bardzo odporna na wszelkiego rodzaju rysy i zadrapania, na jakie narażone są naczynia podczas codziennego użytkowania w kuchni.

Wewnętrzna warstwa stali zapewnia sztywność całej konstrukcji, a naczynia z Silarganu nie są bardziej podatne na obtłuczenia niż garnki stalowe. Nawet po bardzo silnym uderzeniu garnka (np. upadku z wysokości) pęknięcie jakie może się pojawić na zewnętrznej - ceramicznej warstwie Silarganu nie jest groźne dla struktury i funkcjonalności całego garnka, gdyż nie wnika głęboko, a jest jedynie powierzchowne.

 

łatwy do czyszczenia

Silargan jest bardzo gładki - przez to higieniczny i łatwy do utrzymania w czystości. Można oczywiście myć go w zmywarkach.

 

antyalergiczny i antybakteryjny

Silargan jest wolny od wszelkich zanieczyszczeń oraz niklu. Jedzenie nie ma żadnego kontaktu z wewnętrzną warstwą stali i dzięki temu Silargan polecany jest szczególnie dla osób uczulonych na nikiel. Jest tak bezpieczny, że można przygotowywać w nim jedzenie nawet dla niemowląt.

Ceramika jest zupełenie gładka - nie ma porów, w których mogą pozostać resztki jedzenia lub rozwinąć się bakterie. W strukturze ceramiki umieszczone są jony metali, które dodatkowo hamują rozwój bakterii. Silargan jest również zupełnie niewrażliwe chemicznie, można nawet w nim przechowywać po ugotowaniu produkty, których nie należałoby przechowywać w garnkach ze stali szlachetnej - np. kwaśne zupy jak kapuśniak czy zupa ogórkowa.

 

przeznaczony na wszytkie rodzaje kuchni

Silargan, dzięki wewnętrznej strukturze wykonanej ze stali, posiada bardzo dobre właściwości cieplne - rozgrzewa się jednostajnie i równomiernie. Przeznaczony jest do używania na wszystkich rodzajach kuchenek - na palnikach gazowych, kuchenkach elektrycznych, ceramicznych, palnikach halogenowych oraz indukcyjnych.

 

30 lat gwarancji

Wszystkie zalety Silarganu znajdują potwierdzenie w 30-letniej gwarancji, jakiej udziela producent, firma Silit, na wykonane z niego naczynia.



Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc