Wielofunkcyjny nóż Santoku.
Japoński nóż Santoku świetnie sprawdzi się przy krojeniu mięsa, ryb i warzyw, siekaniu ziół. Jego szeroka klinga może służyć jako łopatka – pozwoli przenosić pokrojone produkty do miski lub na patelnię.
Charakterystyka:
- nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej CROMOVA 18 (18% chromu, molibden i wanad), odpornej na przebarwienia i korozję; o twardości 56-58 HRC
- wypukły szlif głowni zapewnia skuteczniejsze krojenie, a krojone produkty łatwo odchodzą od noża
- jednolita konstrukcja sprawia, że resztki produktów nie osadzają się na łączeniu klingi i rękojeści, dzięki czemu narzędzie jest higieniczne i łatwe w czyszczeniu
- dobrze wyważona „kropkowana” rękojeść pokryta regularnymi wgłębieniami nie ślizga się w dłoni
Noża nie należy myć w zmywarce. Po ręcznym umyciu zaleca się wytarcie do sucha ręcznikiem lub ściereczką.